Voor oversluiters
Meestgestelde vragen
- » Wat betekent hypotheek oversluiten?
- Hypotheek oversluiten betekent dat je jouw hypotheek voorzet bij een andere geldverstrekker. Waarom zou je oversluiten? Het kan zo zijn dat een andere bank een lager rentepercentage aanbiedt dan je hypotheekverstrekker momenteel rekent. Daardoor zou je voordeliger uit kunnen zijn indien je je hypotheek oversluit naar deze nieuwe hypotheekverstrekker. In sommige gevallen moet je echter wel rekening houden met een mogelijke boete doordat je je hypotheekcontract openbreekt. De hoogte van de boete moet dan wel minder zijn dan het voordeel dat je krijgt bij de nieuwe hypotheekverstrekker.
- » Moet ik altijd een taxatierapport aanleveren?
-
In de meeste gevallen heeft de geldverstrekker een taxatierapport nodig. Wanneer het hypotheekbedrag lager is dan een bepaald percentage van de WOZ waarde kan een desktop taxatie van Calcasa voldoende zijn. Dit verschilt echter per geldverstrekker.
Lees hier meer over het taxatierapport. - » Hoe kan ik een hypotheek invoeren met meerdere leningdelen?
-
Tijdens het aanvragen van de hypotheek kan je als oversluiter dit aangeven. Kom je er niet uit? Neem dan contact met ons op.
Nog meer vragen
- » Kan ik mijn hypotheek bij Hypotheek24.nl oversluiten als mijn huis onder water staat?
- Nee, in dat geval kan Hypotheek24.nl je niet verder helpen.
- » Kan ik ook een tweede hypotheek bij jullie aanvragen?
- Het verhogen van je hypotheek middels een tweede hypotheek of onderhandse verhoging is mogelijk via Hypotheek24.nl. Let er wel op dat de tweede hypotheek bij dezelfde geldverstrekker afgesloten moet worden als waar je hypotheek nu loopt. Start nu direct je aanvraag
- » Is de aangifte 2012 echt benodigd voor het afsluiten van een aflossingsvrije hypotheek?
- Ja. Om een nieuwe aflossingsvrije hypotheek af te sluiten, moet je kunnen aantonen dat je gebruik mag maken van het overgangsrecht. In de aangifte 2012 staat wat de hoogte van je eigenwoningschuld was op 31-12-2012. Heb je deze niet meer, dan kan je ook de jaaropgave van je hypotheekverstrekker met stand hypotheek per 31-12-2012 uploaden.
- » Wat is de boete bij het oversluiten van een hypotheek voor het einde van een rentevaste periode?
-
De hoogte van de boete verschilt per hypotheekverstrekker. In de meeste gevallen mag je 10 tot 20 procent boetevrij aflossen. De boete hangt af van de volgende factoren:
- De rente die je betaalt voor de hypotheek. Hoe hoger de rente, hoe hoger de boete.
- De openstaande hypotheeklening. Hoe hoger dit bedrag is, hoe hoger de boete.
- De resterende rentevaste periode. Hoe langer deze nog loopt, des te hoger de boete.
- De boetevrije aflossing.
- » Wat houdt het overgangsrecht in?
- Het overgangsrecht is van toepassing op doorstromers of oversluiters die op 31-12-2012 een eigen woning hadden waar een hypotheek op rustte. Het recht houdt in dat je hypotheekrenteaftrek kan krijgen zonder dat je een annuïtaire hypotheek hoeft te hebben. Je heb dus ook recht op hypotheekrenteaftrek als je een aflossingsvrije hypotheek hebt.
- » Kan ik bij het oversluiten van mijn hypotheek mijn aflossingsvrije hypotheek behouden?
- Als je kan aantonen dat je op 31-12-2012 een hypotheek had en dat je deze nu nog steeds hebt, mag je in de nieuwe hypotheek ook een aflossingsvrije hypotheek afsluiten. Deze is gemaximeerd op het huidige aflossingsvrije bedrag of 50% van de marktwaarde van de woning (laagste van de twee).
- » Ik heb een woning zonder hypotheek erop. Kan ik hierop een hypotheek opnemen?
- Ja dit is mogelijk. Afhankelijk van het bestedingsdoel, zal de hypotheek in box 1 of box 3 vallen. Plan een kennismakingsgesprek met ons in om de mogelijkheden te bespreken.
- » Ik wil graag een consumptieve hypotheek afsluiten. kan dit?
- Ja, dit kan. Hou er rekening mee dat de maximale hypotheek berekening op onze website in dat geval niet telt, omdat zij ervan uitgaan dat de rente van de hypotheek aftrekbaar is. Plan een kennismakingsgesprek met ons in om de mogelijkheden te bespreken.
- » Kan ik bij oversluiten van mijn hypotheek ook een hypotheek met NHG afsluiten?
- Ja dit is mogelijk. Om bij oversluiten in aanmerking te komen voor NHG, moet je voldoen aan een aantal regels, welke je hier kan teruglezen. Bij oversluiten met NHG is ten alle tijde een gevalideerd taxatierapport verplicht.