Naar de notaris
Wat een opluchting, je hypotheekaanvraag is officieel rond! De volgende stap die je dan moet zetten is het maken van een afspraak bij de notaris. Als je een woning gaat kopen, moet je dit namelijk officieel laten vastleggen bij de notaris. Vaak heb je dan een hypotheek- en een leveringsakte nodig. Wanneer je jouw hypotheek hebt overgesloten, heb je alleen een hypotheekakte nodig. Op het moment dat de akten gepasseerd zijn bij de notaris is de woning officieel van jou.
Hypotheekakte
De notaris stelt de hypotheekakte op en zorgt ervoor dat deze wordt ingeschreven bij het Kadaster. Op het moment dat de hypotheekakte ingeschreven staat bij het Kadaster is de hypotheek officieel bevestigd. In deze akte geef je aan dat de woning als onderpand dient in ruil voor een geldlening om de woning te kunnen financieren. De akte is bedoeld om de geldverstrekker te beschermen. Op het moment dat jij je niet meer aan de gemaakte afspraken kunt houden, heeft de geldverstrekker het recht om het onderpand te verkopen. In die hypotheekakte worden de volgende zaken vastgelegd:
- De hoogte van de hypothecaire inschrijving;
- Een omschrijving van het onderpand;
- De hypotheekrente;
- De verplichting om de woning te verzekeren;
- De manier waarop de hypotheek wordt afgelost;
- De algemene voorwaarden van de geldverstrekker.
Leveringsakte
Naast de hypotheekakte heb je in de meeste gevallen ook een leveringsakte nodig. Deze akte wordt ook wel transportakte of overdrachtsakte genoemd. In de leveringsakte wordt vastgelegd dat het eigendom van de woning overgaat naar de nieuwe eigenaar. Dit betekent dat de woning op jouw naam komt te staan. De gemaakte afspraken in de koopovereenkomst of het voorlopig koopcontract worden overgenomen in de leveringsakte. In de leveringsakte worden de volgende zaken vastgelegd:
- De kadastrale gegevens;
- De titel van de overdracht;
- Als je zelf niet aanwezig bent bij de overdracht moet de naam van de gevolmachtigde worden opgenomen;
- De beschikkingsbevoegdheid van de koper;
- De koopovereenkomst inclusief de overeengekomen koopprijs;
- De overdrachtsbelasting en de vestigingshandeling;
- De volmacht voor de hypothecaire inschrijving;
- De ontbindende voorwaarden van de koopovereenkomst;
- Bijzondere bepalingen die op de woning rusten (bijvoorbeeld erfdienstbaarheid).
Welke kosten zijn aftrekbaar bij de belasting?
De notariskosten die je maakt bij het aankopen van een woning kun je aftrekken bij de belasting in het jaar waarin je het huis koopt. Naast de notariskosten zijn er nog meer kosten die aftrekbaar zijn bij de belasting:
- De bemiddelingskosten en de afsluitkosten voor het verkrijgen van de hypotheek;
- De taxatiekosten voor het laten opstellen van een NWWI gevalideerd taxatierapport;
- De kosten voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG);
- De kosten van een verbouwingsdepot;
- De bouwrente die je de aannemer betaalt of hebt betaald wanneer je een nieuwbouw woning koopt.
Mag ik zelf een notaris kiezen?
Als koper ben je vrij om zelf een notaris te kiezen waarbij de overdracht plaats zal vinden. Er zijn echter twee uitzonderingen waarbij dit niet geldt:
- Je hebt vóór de aankoop van de woning afgesproken dat de verkopende partij de notaris mag kiezen;
- Als je een nieuwbouw woning hebt gekocht beslist in de meeste gevallen de verkopende partij de notaris waarbij de overdracht plaats zal vinden.
Notariskantoren zijn vrij in het bepalen van hun tarieven. Hierdoor kunnen de notaristarieven behoorlijk uiteen lopen. Het is daarom verstandig om de notaristarieven vooraf te vergelijken. Op de website van DeGoedkoopsteNotaris vergelijk je de tarieven van notariskantoren bij jou in de buurt. Daarnaast is het mogelijk om gratis een aantal offertes aan te vragen. Door de tarieven vooraf te vergelijken kun je fors besparen op de kosten.