Vragen? Plan een gesprek in Met een hypotheekadviseur

Hypotheek verhogen

Hoe werkt een hypotheek verhogen?

Hypotheek verhogen
Gratis kennismakingsgesprek
Meer dan 10000 tevreden
klanten!

Hypotheek verhogen

Wil je je woning verbouwen, een nieuwe auto kopen of wellicht een bruiloft betalen? Hiervoor heb je vaak een lening nodig. Je kan ervoor kiezen om dit te financieren middels een verhoging van je hypotheek. Voor een hypotheek krijg je over het algemeen een lagere rente dan voor een losse lening bij de bank en daarom kan dit vaak een interessante optie zijn.

Maar hoe werkt een verhoging precies? We gaan je 2 opties uitleggen. Namelijk een onderhandse verhoging of een tweede hypotheek. Hieronder lees je wat de verschillen zijn.

Onderhandse verhoging van je hypotheek

Als je er bij het afsluiten van je hypotheek voor hebt gekozen een hogere hypothecaire inschrijving te nemen, kan je vaak je hypotheek verhogen zonder notariskosten. Je hebt namelijk direct de bank een hoger recht van hypotheek gegeven en daarom heb je geen nieuwe hypotheekakte nodig.

Een hogere inschrijving betekent echter niet dat je ook automatisch de hogere lening krijgt van de bank. Het moet namelijk ook passen op basis van je inkomen en de marktwaarde van de woning. Je zal daarom ook opnieuw een werkgeversverklaring en vaak ook een nieuwe taxatie moeten aanleveren. 

Hou er rekening mee, dat je maximaal 100% van de marktwaarde van de woning kan lenen. Ga je de lening gebruiken voor energiebesparende voorzieningen? Dan kan je vaak meer lenen dan dat. Lees hier alles over de verschillende mogelijkheden. 

Als je al flink hebt afgelost op je lening, dan kan je ook onderhands verhogen zonder dat je in eerste instantie een hogere inschrijving had genomen. Je neemt dan het bedrag wat je hebt afgelost weer opnieuw op. Wil je meer dan dat lenen? Dan zal je toch naar de notaris moeten. 

Een tweede hypotheek

Heb je niet genoeg ruimte in je hypothecaire inschrijving? Geen probleem. Ook in dat geval kan je je hypotheek vaak wel verhogen. 

Het enige nadeel is in dit geval dat je wel naar de notaris moet en je dus te maken krijgt met extra kosten. We raden je aan om in dit geval van te voren goed de verschillende notaristarieven te vergelijken. Hier valt namelijk flink op te besparen! Bekijk de actuele notaristarieven via www.degoedkoopstenotaris.nl

Ook in het geval van een tweede hypotheek wordt er opnieuw naar je inkomen en de waarde van het pand gekeken. Hou hier dus rekening mee. 

Zijn er voorwaarden?

De bank bekijkt de aanvraag voor een verhoging het zelfde als voor een aanvraag van een volledig nieuwe hypotheek. De bank zal vragen om verschillende documenten zoals; jouw salarisstrook, een taxatierapport van de woning etc. De stukken moeten voldoen aan de huidige eisen. 

Wat kost het verhogen van je hypotheek?

Bij het verhogen van je hypotheek krijg je met een aantal kostenposten te maken, namelijk:

  • Kosten voor je tussenpersoon 
  • Kosten voor een taxatie (optioneel, dit is niet bij alle geldverstrekkers verplicht)
  • Kosten voor de notaris (in het geval van een tweede hypotheek)
  • Eventuele administratiekosten van de geldverstrekker zelf. 

Het is voortaan ook mogelijk om je hypotheek via Hypotheek24.nl te verhogen. Wij rekenen hiervoor een bedrag van 2.500,00 euro. Dit is inclusief een adviesgesprek. Het verhogen van je hypotheek bieden we niet op execution-only basis aan. Ben je zelfstandig ondernemer of DGA? Dan betaal je een toeslag.

Hoe vraag je een verhoging van je hypotheek aan?

Wil je je hypotheek verhogen? Plan dan direct een afspraak bij ons in om met je aanvraag te starten. 

Maak een afspraak