Vragen? Plan een gesprek in Met een hypotheekadviseur

Hypotheek24 helpt!

Bekijk hier de meest gestelde vragen met uitgebreide hypotheekinformatie. 

Hypotheek berekenen

Gratis oriëntatiegesprek

Meer dan 10000 tevreden
klanten!

Hypotheekbegrippen

Meestgestelde vragen

» Wat is een hypotheek?
Een hypotheek is een lening die verstrekt wordt voor het kopen van bijvoorbeeld een huis of appartement. Over dit geleende bedrag betaal je maandelijks hypotheekrente. Jouw huis of appartement dient als onderpand voor de lening.
» Wat is Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?
Als je een hypotheek afsluit met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dan heb je als huiseigenaar minder risico en profiteer je ook nog van een rentekorting. Die korting kan oplopen tot meer dan 0,5% rente.

Als je je maandlasten niet meer kan betalen omdat je werkloos of arbeidsongeschikt bent geworden, dan moet je je huis verkopen. Als de opbrengst daarvan niet voldoende is om de hypotheekschuld te voldoen, betaalt het Waarborgfonds Eigen Woningen onder bepaalde voorwaarden het verschil aan de bank. NHG biedt aan de bank dus extra zekerheid dat de hypotheek wordt terugbetaald. Daarom krijg je rentekorting.

Maximale grens
De grens voor het kunnen aanvragen van een hypotheek met NHG is per 1 januari 2022 verhoogd en bedraagt nu 355.000 euro. Daarmee mag je nieuwe huis maximaal 355.000,00 euro kosten. Het verschil tussen deze hypotheek en koopsom moet je betalen uit eigen middelen.

Kosten
Bij het afsluiten van een hypotheek met NHG betaal je eenmalig een zogenaamde borgtochtprovisie aan NHG. Deze provisie is 0,6 procent van de hypotheeksom (per 1 januari 2022).

Rekenvoorbeeld
Als je een hypotheek afsluit van € 240.000,-, dan betaal je € 1.440,- aan borgtochtprovisie.
» Wat is een rentevaste periode?
Een rentevaste periode is de tijd dat het geoffreerde rentepercentage vanuit de verstrekker vast komt te staan. In de looptijd van deze periode wordt het rentepercentage niet aangepast. Het is mogelijk om een variabele rentevaste periode te kiezen. Het rentepercentage wordt dan elke drie maanden herzien en is afhankelijk van marktomstandigheden. De variabele rentevaste periode wordt vaak aangeduid als een rentevaste periode van 0 jaar.

Nog meer vragen

» Wat is hypotheekrente?
Hypotheekrente is de rente die je aan de bank betaalt over de lening voor jouw huis of appartement. De te betalen rente aan de bank wordt aangeduid met een rentepercentage. Kijk hier voor de actuele hypotheekrente .
» Wat is hypotheekrenteaftrek?
De rente die je betaalt over je hypotheek, kun je aftrekken van je belastbaar inkomen. Daardoor betaal je minder inkomstenbelasting. Dat noemen we hypotheekrenteaftrek.
» Wat is een tweede hypotheek?
Een tweede hypotheek is een hypotheek die je aanvraagt bovenop je bestaande hypotheek. Een tweede hypotheek wordt vaak aangevraagd op het moment dat je wilt gaan verbouwen of extra financiele ruimte wilt hebben.
» Wat zijn netto maandlasten?
Netto maandlasten zijn de kosten die je maandelijks maakt voor jouw hypotheek. Je netto maandlasten is dat wat je daadwerkelijk kwijt bent aan jouw hypotheek. Je belastingvoordeel door hypotheekrenteaftrek is bij je netto maandlasten al verrekend.
» Wat zijn bruto maandlasten?
Bruto maandlasten is het bedrag dat je maandelijks kwijt bent aan de bank aan rente en aflossing op je hypotheek. Jouw belastingvoordeel door hypotheekrenteaftrek is daarbij nog niet verrekend.
» Wat is een maximale hypotheek?
Een maximale hypotheek is de hypotheek die je maximaal kunt lenen op basis van jouw inkomen, arbeidscontract en eventuele andere maandelijkse financiële verplichtingen. Uitgangspunt voor de berekening van deze maximale hypotheek inkomen is je bruto jaarinkomen. Daarnaast is de maximale hypotheek afhankelijk van de waarde van de woning die je wilt gaan kopen.

De maximale hypotheek is afhankelijk van:
  • De hoogte van je bruto jaarinkomen.
  • Koop je samen met een partner?
  • Heb je een vast of een tijdelijk dienstverband?
  • Ben je zzp’er?
  • Welke schulden en financiele verplichtingen heb je?
  • De hoogte van de hypotheekrente.
  • De waarde van de woning die je gaan wilt kopen.
Bereken jouw maximale hypotheek hier.
» Wat is een hypotheekadviseur?
Een hypotheekadviseur is de persoon die jou een hypotheekadvies geeft. Hij zal hiervoor een van te voren afgesproken bedrag voor in rekening brengen. De hypotheekadviseur zal je adviseren over welke hypotheekvorm het beste bij je past, je helpen met de keuze van de rentevaste periode en bekijken welke geldverstrekker het best past bij jouw wensen. Daarnaast zal de hypotheekadviseur je adviseren over een mogelijke overlijdensrisicoverzekering en woonlastenverzekering, zodat risicos worden afgedekt.
» Wat is een aankoopmakelaar?
Een aankoopmakelaar helpt jou zoeken naar een geschikte woning en onderhandeld voor jou over de aankoopprijs.
» Wat betekent hypotheek oversluiten?
Hypotheek oversluiten betekent dat je jouw hypotheek voorzet bij een andere geldverstrekker. Waarom zou je oversluiten? Het kan zo zijn dat een andere bank een lager rentepercentage aanbiedt dan je hypotheekverstrekker momenteel rekent. Daardoor zou je voordeliger uit kunnen zijn indien je je hypotheek oversluit naar deze nieuwe hypotheekverstrekker. In sommige gevallen moet je echter wel rekening houden met een mogelijke boete doordat je je hypotheekcontract openbreekt. De hoogte van de boete moet dan wel minder zijn dan het voordeel dat je krijgt bij de nieuwe hypotheekverstrekker.
» Wat is een jaarlijks kostenpercentage?
De kosten van een lening uitgedrukt in jaarlijks kostenpercentage (afgekort JKP). Met het JKP kan je aanbiedingen beter vergelijken. Geldverstrekkers zijn verplicht om dit percentage dit te vermelden. Het JKP houdt er rekening mee dat de rente niet per jaar wordt betaald, maar per maand en meestal achteraf. Het JKP is daarom iets hoger dan de nominale rente.
» Wat biedt het Woningborg-certificaat voor zekerheid?
Het certificaat bied je twee zekerheden:
  • - de afbouwwaarborg
  • - de herstelwaarborg.
De afbouwwaarborg bied je de zekerheid dat als de ontwikkelaar/bouwondernemer failliet gaat, Woningborg zorgt voor de afbouw van de woning. Is het afbouwen om wat voor reden dan ook onmogelijk, dan verstrekt Woningborg een schadeloosstelling aan de koper. Deze zogeheten afbouwwaarborg of insolventieverzekering is goedgekeurd door de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).
De herstelwaarborg regelt de garantie van de ontwikkelaar/bouwondernemer inzake de kwaliteit van de woning tot 6 jaar en 3 maanden na de oplevering. Bij bepaalde ernstige technische gebreken zelfs 10 jaar en 3 maanden. Voor een aantal onderdelen geldt een beperkte garantietermijn. Meer informatie vind je in het boekje "Woningborg Garantie- en Waarborgregeling" die je bij ondertekening van de overeenkomst hebt gekregen.
» Wat is een insolventieverzekering?
Een insolventieverzekering is een verzekering dat je nieuwbouwwoning wordt afgebouwd in het geval de aannemer failliet gaat. Het Woningborg-certificaat is een insolventieverzekering.
» Is een verbouwspecificatie hetzelfde als een bouwkundig rapport?
Nee. Een bouwkundig rapport laat je opmaken door een specialist om eventueel verborgen verbreken te achterhalen. Een verbouwingsspecificatie stel je zelf op wanneer je gaat verbouwen. Hierin staat een specificatie van de kosten die je gaat maken door de verbouwing.
» Wat is het verschil tussen bouwrente en renteverlies tijdens de bouw?
Bouwrente betaal je bij de bouw van een nieuwbouwwoning aan de bouwer van het huis. Deze rente kan bestaan uit de financieringsvergoeding en de uitstelrente. Renteverlies tijdens de bouw ontstaat na de passeerdatum. Het is eigenlijk het saldo tussen de rente die je aan de hypotheekverstrekker betaalt en de rente die je ontvangt op je depot, de zogenoemde depotrente. Lees hier meer bouwrente en renteverlies tijdens de bouw.
» Wat is een bouwdepot?
Bij een bouwdepot wordt een deel van jouw hypotheekbedrag door de geldverstrekker in een potje apart gehouden. Uit dit potje worden alle verbouwingskosten betaald. Het bouwdepot komt op een aparte rekening bij de geldverstrekker te staan. Je kan zelf geen geld opnemen uit het bouwdepot. Je moet alle facturen en bonnetjes van de verbouwing bewaren zodat je die later kan indienen bij de geldverstrekker middels declaratieformulieren. Lees hier meer over het bouwdepot.
» Welke kosten vallen onder de aankoopkosten van de woning?
De aankoopkosten kunnen worden opgesplitst in leveringskosten en financieringskosten. Kijk hier voor een overzicht van de meest voorkomende aankoopkosten woning.
» Wat houdt het overgangsrecht in?
Het overgangsrecht is van toepassing op doorstromers of oversluiters die op 31-12-2012 een eigen woning hadden waar een hypotheek op rustte. Het recht houdt in dat je hypotheekrenteaftrek kan krijgen zonder dat je een annuïtaire hypotheek hoeft te hebben. Je heb dus ook recht op hypotheekrenteaftrek als je een aflossingsvrije hypotheek hebt.
» Wat betekent LTV?
LVT staat voor loan-to-value en bedraagt de maximale hoogte van de hypotheek ten opzichte van de waarde van de woning.
  • 100% vanaf 1 januari 2018
» Wat is een overbruggingskrediet?
Een overbruggingskrediet is een lening die je tijdelijk afsluit als je oude woning nog niet verkocht is, maar je de overwaarde uit de verkoop van je oude woning wel nodig hebt om een nieuwe woning te kunnen kopen. Je kan ook een overbrugging afsluiten als je je oude woning wel al hebt verkocht, maar het passeren van de oude woning pas na het passeren van de nieuwe woning plaatsvindt. Klik hier voor uitgebreide informatie wat een overbruggingskrediet is.
» Wat is het verschil tussen een gratis offerte en een gratis renteaanbod?
Een gratis offerte is een overzicht van de voorwaarden van de geldverstrekker die wij naar je mailen. Hiervoor hoef je nog geen informatie aan te leveren. In een gratis renteaanbod wordt de rente voor je vastgesteld. Hiervoor moeten wij een aanvraag voor je doen bij een geldverstrekker en daarvoor hebben we informatie van je nodig en een aantal documenten.

Heb je je vraag niet niet kunnen vinden?