Vragen? Bel ons: 020 26 11 666 Nu geopend (tot 17:00)

Vereniging van Eigenaars (VvE)

Alles wat je moet weten over de VvE.

Hypotheekrente vergelijken
Gratis kennismakingsgesprek
Meer dan 10000 tevreden
klanten!

Wat is een Vereniging van Eigenaars (VvE)?

Als je een woning koopt, dan koop je in feite de grond onder de woning. Als er niet kan worden vastgesteld van wie die grond is, in bijvoorbeeld het geval van een appartementencomplex of een flatgebouw dan wordt de grond gesplitst in de rechten. Je wordt dan mede-eigenaar van de grond. Je wordt dan automatisch lid van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Dit betekent dat alle eigenaren van één gebouw samen verantwoordelijk zijn voor het hele gebouw. Daar betaal je maandelijks servicekosten voor. 

Aan welke voorwaarden moet de VvE voldoen?

De VvE neemt een belangrijke rol in als je een appartement gaat kopen. Voordat geldverstrekkers je een hypotheek verstrekken willen ze daarom graag weten of een VvE gezond is. Een gezonde VvE moet:

  • Actief zijn, óf je moet aantonen dat de VvE actief gemaakt wordt door middel van een verklaring waarin staat dat je je daarvoor gaat inzetten;
  • Ingeschreven zijn bij de Kamer van Koophandel (KvK);
  • Een collectieve opstalverzekering hebben afgesloten;
  • Een meerjarenonderhoudsplan (MJOP) hebben waarin staat welk onderhoud de komende jaren verwacht kan worden;
  • Voldoende geld in het reservefonds hebben zitten zodat het MJOP uitgevoerd kan worden.

Voldoet de VvE van jouw appartement hier niet aan? Dan is de kans groot dat de geldverstrekker je geen hypotheek wil verstrekken waardoor de koop niet door gaat. Let dus goed op bovenstaande punten bij de koop van je nieuwe woning.

Nieuwe regels vanaf januari 2018

VvE’s zijn met ingang van januari 2018 wettelijk verplicht een minimale reservering per jaar op te bouwen als reservepotje voor groot onderhoud. Denk aan onderhoud aan gevel, dak of lift en duurzaamheidsmaatregelen, zoals isolatie. De overheid heeft dit besloten, omdat ongeveer de helft van de VvE’s te weinig spaart, wat kan leiden tot achterstallig onderhoud.

Het opbouwen van dit reserverfonds kan op twee manieren:

1. Meerjaren onderhoudsplan

Met dit plan kun je goed inzichtelijk maken wat het maandelijks gaat kosten. Er staat in welke werkzaamheden plaats moeten gaan vinden, wanneer dit plaats gaat vinden en wat de kosten ervan zijn.

2. 0,5% van de herbouwwaarde

Een andere manier om het onderhoud te financieren, is jaarlijks minimaal 0,5% van de herbouwwaarde van het gehele woningcomplex te reserveren. De herbouwwaarde van een gebouw staat op het polisblad van de brand- en opstalverzekering.

Wil je advies inwinnen over de VvE?

Heb je vragen over de VvE van het appartement dat jij gaat kopen? Stel je vragen aan een hypotheekadviseur tijdens een belafpraak zodat jij over kan gaan tot de koop van je droomhuis.