Meer- en minderwerk
Je wilt graag een nieuwbouw huis kopen en bent je aan het oriënteren op deze markt. Tijdens je zoektocht ben je ook de termen meer- en minderwerk tegengekomen, maar je hebt geen idee wat ermee bedoeld wordt. Wij leggen je graag uit wat dit inhoud en waar je rekening mee moet houden.
Het vaststellen van meer- en minderwerk
Als je een nieuwbouwwoning gaat kopen kun je te maken krijgen met meer- en minderwerk. De woning is voorzien van een standaard bouwplan. Als je graag een aantal extra voorzieningen in je woning wilt die buiten het standaard bouwplan vallen, betaal je hier meerwerkkosten voor. Als je daarentegen een aantal voorzieningen uit het standaard bouwplan wilt schrappen, wordt dit minderwerk genoemd. Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet!
1. Check de meerwerklijst voordat je de koopovereenkomst tekent.
De nieuwbouwwoning wordt opgeleverd met standaardvoorzieningen. In de meerwerklijst kun je alle voorzieningen vinden die je naast de standaardvoorzieningen kunt laten uitvoeren. Bekijk de meerwerklijst vooraf goed zodat je nog kunt onderhandelen over de te verrichten werkzaamheden.
2. Bekijk welke werkzaamheden je na de oplevering kunt (laten) uitvoeren.
Bepaal of er zaken zijn die je na de oplevering zelf kunt uitvoeren of door een ander bedrijf kunt laten doen. Hierdoor kan je flink wat geld besparen en heb je de vrijheid bij het kiezen van een bedrijf.
3. Teken niet voor zaken die niet helemaal helder zijn.
Zorg dat de uit te voeren werkzaamheden op papier staan. Voorzie de werkzaamheden van een volledige beschrijving. Als het resultaat later anders uitvalt dan verwacht, heb je namelijk iets om op terug te vallen.
4. Bekijk de vergoeding die je ontvangt bij minderwerk.
Het schrappen van zaken uit de standaardlijst wordt minderwerk genoemd. Het bouwbedrijf verricht namelijk minder werk dan beschreven wordt in het bouwplan. In het geval van minderwerk krijg je een vergoeding. Let er op dat deze vergoeding vaak laag uit valt. Je kunt aan deze vergoeding niks veranderen.
5. Onderhandel over de prijs.
De Vereniging Eigen Huis (VEH) adviseert om te onderhandelen over de prijs. Woningen worden vaak met minimale voorzieningen opgeleverd. Dit betekent dat je voor al het extra werk meer moet betalen. Onderhandel daarom over de prijs bij meerwerk.
6. Overleg met andere kopers.
Bij een nieuwbouwwoning is er vaak sprake van een nieuwbouwproject. Dit betekent dat er meerdere woningen tegelijkertijd worden opgeleverd. Door met andere kopers te overleggen kunnen jullie een bewonersvereniging oprichten. Als jullie allemaal eenzelfde voorziening in jullie woning willen, kan dit in jullie voordeel werken.