Alles over de executieveiling
Je hoopt dat het niet gaat gebeuren, maar het is mogelijk dat je in een situatie terecht komt waarbij je de hypotheek niet meer kunt betalen. Het kan dan zover komen dat je huis gedwongen verkocht moet worden op een executieveiling. Hoe komt het zover en wat is een executieveiling?
Waarom zou je je hypotheeklasten niet meer kunnen betalen?
Het kan altijd voorkomen dat je in een situatie terecht komt waarin je de hypotheek niet meer kunt betalen:
- Je raakt werkloos;
- Je partner en jij gaan uit elkaar;
- Je partner komt te overlijden.
Misschien heb je voldoende spaargeld om je vaste lasten een tijd op te vangen, maar het is mogelijk dat je op gegeven moment niet meer aan je verplichtingen kunt voldoen. Neem in zo’n geval contact op met de geldverstrekker en kijk samen naar een oplossing. Mocht er geen oplossing zijn, dan wordt je woning in beslag genomen en gedwongen verkocht op een executieveiling.
Wat is een executieveiling?
Een executieveiling is een veiling waarop huizen verkocht worden van eigenaren die hun hypotheeklasten niet meer kunnen betalen. De geldverstrekker probeert altijd eerst om de woning via een makelaar te verkopen. De verkoopprijs is bij een executieveiling doorgaans namelijk een stuk lager dan wanneer je de woning zelf verkoopt.
Hoe gaat een executieveiling in zijn werk?
Een executieveiling bestaat uit twee ronden namelijk opbod en afslag. Tijdens deze ronden wordt de verkoopprijs bepaald en wie de koper wordt van de woning.
- Opbod
Tijdens het opbod wordt de ‘inzetprijs’ vastgesteld. De deelnemers bieden steeds tegen elkaar op en gaan steeds een stap omhoog waardoor de prijs stijgt. Als niemand een hoger bod doet, dan is deze ronde afgelopen. Degene die het hoogst heeft geboden is de inzetter.
- Afslag
De afslag bepaalt uiteindelijk wie de woning koopt. De notaris begint bij een bedrag dat een stuk hoger is dan het bedrag dat bij het opbieden is vastgesteld. Vervolgens zakt de notaris stap voor stap in prijs. Dit wordt ook wel afmijning genoemd. Roept iemand ‘mijn’ dan heeft die persoon de woning gekocht.
Is het bod hoger dan het bod van de inzetter? Dan ontvangt de inzetter een inzetpremie van 1% van het door de inzetter geboden bedrag. Als niemand de woning wil kopen voor een hoger bedrag dan bij de opbod bepaald is, dan heeft de inzetter het huis gekocht voor de inzetprijs.
Nadat de veiling is afgelopen wordt een voorlopig koopcontract opgesteld. Let op! Hierbij is het niet mogelijk om ontbindende voorwaarden op te stellen.