Een paar jaar geleden was er steeds meer interesse in het aanvragen van een Duitse hypotheek. Je kan voor een woning in Nederland namelijk ook een hypotheek aanvragen bij de Volksbank Emmerich-Rees eG of de VR-bank Westmunsterland eG. Dit zijn twee Duitse banken die allebei net over de grens in Duitsland gevestigd zijn. Toendertijd was het renteverschil namelijk groter en kon het afsluiten van een Duitse hypotheek heel interessant zijn. De rentes zijn de afgelopen jaren echter sterk gedaald.
Maar hoe werkt het afsluiten van een hypotheek in Duitsland nou eigenlijk? Hypotheek24.nl heeft de belangrijkste voorwaarden voor je op een rijtje gezet.
Verschillen Duitse hypotheek
1. Lagere rentetarieven
De belangrijkste reden om te kiezen voor een Duitse hypotheek zijn de lagere rentetarieven dan in Nederland. Echter liggen de rentes in Nederland op dit moment zo laag dat de verschillen inmiddels heel klein zijn geworden.
2. 70% van de woningwaarde
Duitse banken financieren in de meeste gevallen niet meer dan 70 procent van de woningwaarde. Dit houdt in dat je 30 procent eigen geld in moet leggen voor alleen al de woning. Daar komen de overige kosten nog bij, zoals overdrachtsbelasting en notariskosten.
Dat betekent dat je voor een huis van € 280.000,- minimaal € 84.000,- aan eigen geld moet inleggen.
In Nederland wordt sinds 1 januari 2018 tot 100 procent van de woningwaarde verstrekt.
3. Minimale en maximale looptijd
De looptijd is minimaal 10 jaar en maximaal 20 of 25 jaar. Je lost dus sneller af dan bij de meeste Nederlandse hypotheken.
4. Annuïteitenhypotheek verplicht
Duitse banken verplichten je om annuïtair af te lossen. Hierbij ben je in ieder geval wel verzekerd van hypotheekrenteaftrek in Nederland.
5. Geen Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
Een Duitse hypotheek valt onder het Duitse recht. Het is daardoor niet mogelijk een Duitse hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie af te sluiten.
6. Vaste baan verplicht
Je hebt een vaste baan nodig. Een intentieverklaring voldoet niet. Tevens wordt er geen hypotheek verstrekt als je een ondernemer bent.
7. Jaarlijks slechts 5% boetevrij aflossen
Bij Duitse hypotheken mag niet meer dan 5 procent per jaar boetevrij worden afgelost. In Nederland mag je bij de meeste banken tot 10 procent aflossen. Ook moet in veel gevallen de hypotheek volledig zijn afgelost zodra je met pensioen gaat.
8. Naar Duitsland reizen voor je handtekening
Je moet minimaal een keer naar Duitslands rijden om je hypotheekofferte te ondertekenen. Afhankelijk van de bank die je kiest is dit naar Emmerich am Rhein of Borken.
Het is niet mogelijk om een Duitse hypotheek af te sluiten via Hypotheek24.
Risico’s afsluiten Duitse hypotheek
- Je tekent een Duitstalig contract, dus het is belangrijk dat je weet wat er in elke regel staat. En wanneer je een geschil hebt moet je naar de Duitse rechter.
- Je krijgt een boete als je de hypotheek opzegt in de eerste tien jaar. Dit geldt ook bij verkoop. In Nederland kan je boetevrij aflossen bij de verkoop van je woning.
- Duitse banken zijn over het algemeen strenger dan Nederlandse hypotheekverstrekkers. Als er een betalingsachterstand is, gaan ze relatief snel over tot gedwongen verkoop van het huis.
Zijn de voorwaarden van een Duitse hypotheek voor jou niet interessant of vind je de risico’s te groot? Ga dan op zoek naar de voordeligste geldverstrekker in Nederland. In ons renteoverzicht kan je alle hypotheekrentes vergelijken.