Wanneer ben je een doorstromer?
Heb jij al een huis, maar ga je deze verkopen om een nieuw huis te kopen? Dan behoor je tot de groep ‘doorstromers’. Als je je woning al hebt verkocht en nu tijdelijk huurt, zien we je ook als doorstromer. Je hebt immers al een hypotheek gehad en dit heeft invloed op je nieuwe hypotheek
Veel doorstromers hebben op dit moment een flinke overwaarde. Dat houdt in dat je hypotheek lager is dan de waarde van de woning. Deze overwaarde heb je vaak nodig voor het aankopen van je nieuwe woning, omdat je een duurdere woning gaat kopen. Hiervoor heb je in sommige gevallen een overbruggingshypotheek nodig.
Keuze hypotheekvorm doorstromer
Als doorstromer mag je je oude hypotheekvorm behouden als je deze hebt afgesloten vóór 2013. Wanneer je echter kiest voor een duurdere woning en je dus een extra hypotheekdeel nodig hebt, ben je voor dit deel sinds 2013 verplicht om direct te beginnen met aflossen. Dat betekent dat je alleen nog kiezen uit een lineaire hypotheek of een annuïteitenhypotheek.
Waar loop je als doorstromer nog meer tegen aan?
Bijleenregeling
Als je oude woning meer oplevert dan je nieuwe woning krijg je te maken met de bijleenregeling.
Deze regeling stimuleert doorstromers om de overwaarde die vrijkomt bij de verkoop van je oude woning te investeren als je binnen drie jaar een nieuwe woning koopt.
Doe je dit niet en kies je ervoor een hypotheek af te sluiten voor de volledige aankoopsom, dan heb je geen recht op hypotheekrenteaftrek over het geleende bedrag ter grootte van die overwaarde.
Overbruggingshypotheek
Je kunt een overbruggingshypotheek afsluiten als je oude woning nog niet verkocht is en je verwacht dat deze meer oplevert dan de hoogte van je hypotheek. Je verwacht deze dus te verkopen met overwaarde. Deze hypotheek los je af op het moment dat je woning verkocht is.
Het is mogelijk om een overbruggingshypotheek af te sluiten via Hypotheek24.nl. Je kan de mogelijkheden daarvoor bespreken in een gratis kennismakingsgesprek. Bekijk hier de beschikbaarheid voor het inplannen van een kennismakingsgesprek.
Verzekeringen
Het is mogelijk als doorstromer je lopende verzekeringen, zoals een overlijdensrisicoverzekering en woonlastenverzekering te koppelen aan je nieuwe hypotheek. Je moet alleen tijdig aan de geldverstrekker een bewijs overleggen waar op staat waar je deze verzekeringen hebt afgesloten. In het geval van een overlijdensrisicoverzekering is het wel verstandig om te kijken wat de premie voor een nieuwe polis zou zijn. Deze verzekering is de afgelopen jaren namelijk significant in premie gedaald.
Restschuld meefinancieren
Het is ook mogelijk om je restschuld mee te financieren in je nieuwe hypotheek. Deze rente is tijdelijk aftrekbaar. Nadeel van het meefinancieren van je restschuld is dat je dan geen Nationale Hypotheek Garantie kan krijgen. Met de NHG regeling kun je geld besparen omdat geldverstrekkers je in ruil voor de NHG-zekerheid een rentekorting op de hypotheek bieden. Dit voordeel kan oplopen tot 0,7 % per jaar.
Inkorten looptijd
Als je je eerste hypotheek hebt afgesloten na 1-1-2013, dan moet je fiscaal voldoen aan een aflossingsschema van 30 jaar. Dit betekent dat als je gaat verhuizen, je voor de lopende hypotheek moet blijven voldoen aan het oorspronkelijke aflossingsschema. Lees hier hoe dit werkt.
Doorstromen met Hypotheek24.nl
Hypotheek24.nl kan je helpen met je nieuwe hypotheek afsluiten als:
- Als je nieuwe hypotheek een annuïteiten-, lineaire, of aflossingsvrije hypotheek is (of een combinatie van deze)
- Je geen bestaande hypotheek wilt behouden (maar die dus aflost bij verkoop van de woning)
Als je gaat doorstromen, heb je te maken met meer fiscale regels dan als starter. We raden je dan ook altijd aan om doorstromer je aanvraag samen met een adviseur te doen. Onze adviseurs brengen je hele situatie in kaart en kijken hoe je nieuwe hypotheek samengesteld moet worden. Interesse? Plan dan direct een gratis belafspraak in en we leggen je de mogelijkheden uit.