Als je binnen 10 jaar met pensioen gaat en je koopt een woning, dan kan je niet alleen maar letten op wat je nu verdient. In dit geval is het heel belangrijk dat je ook naar je pensioeninkomen kijkt. Je moet de nieuwe hypotheek namelijk ook blijven betalen zodra je met pensioen gaat. We leggen je uit hoe dit werkt.
Binnen 10 jaar met pensioen?
Op het moment van het uitbrengen van het bindend aanbod zal de geldverstrekker kijken hoe oud je op dat moment bent. De meeste geldverstrekkers kijken naar je pensioeninkomen als je nog 10 en half jaar weg bent van je pensioendatum. In de praktijk betekent het dus dat iedereen die ouder is dan 56 en half jaar getoetst wordt op zowel zijn huidige als zijn pensioeninkomen.
Hoe weet ik wat mijn pensioeninkomen wordt?
De hoogte van je pensioeninkomen kan je aantonen door een uitdraai van Mijnpensioenoverzicht. Deze download je simpel met gebruik van je DigiD. Hierop zie je je te bereiken pensioen en AOW.
Ben je gescheiden en hebben jullie afgesproken de pensioenen te vereffenen? Dan zal je extra stukken moeten aanleveren van je pensioenuitvoerder wat je pensioen gaat worden.
Ik kan minder lenen op pensioendatum dan ik nodig heb? Wat nu?
Doordat het pensioeninkomen van de meeste mensen vaak een stuk lager ligt dan hun huidige inkomen, was het kopen van een nieuwe woning soms moeilijker dan gewenst. Hiervoor heeft Nationale Hypotheek Garantie (NHG) de seniorenregeling in het leven geroepen. Deze maakt het makkelijker om een nieuwe woning aan te kopen. Ook voor hypotheken zonder NHG is het vaak mogelijk om van deze regelingen gebruik te maken. Er zijn twee specifieke regelingen:
De verhuisregeling
Bij de verhuisregeling wordt er gekeken naar de daadwerkelijke lasten van je hypotheek in plaats van de lasten van de reguliere toets. De reguliere toets gaat er namelijk van uit dat je zowel rente als aflossing over je hele hypotheek betaald, maar veel mensen hebben nog recht op een aflossingsvrije hypotheek. Hiervoor zijn de lasten lager, omdat je alleen rente betaalt. Je moet wel voldoen aan de volgende voorwaarden:
- Je bent nu in bezit van een koopwoning en stroomt door naar een volgende koopwoning;
- Je zet de rente minimaal 20 jaar vast;
- De lasten voor je nieuwe woning zijn gelijk of lager dan je huidige lasten.
De tijdelijk tekort regeling
Deze regeling kan je gebruiken als één van de twee partner de AOW leeftijd al heeft bereikt, maar de ander nog niet. Hierdoor is er een tijdelijk tekort in het inkomen. In dit geval kan de hypotheek wederom op werkelijke lasten worden getoetst voor de periode dat er een inkomenstekort is, als je aan de volgende voorwaarden hebt voldaan:
- Je vraagt de hypotheek samen met je partner aan;
- Jullie AOW ingangsdatum ligt maximaal 10 jaar uit elkaar;
- De oudste partner ontvangt al AOW of krijgt dit binnen 10 jaar;
- De jongste partner ontvangt nog geen AOW;
- De hypotheek is gedeeltelijk aflossingsvrij.
Je hypotheek regelen via Hypotheek24?
Via Hypotheek24 krijg je het hypotheekadvies van nu! Dit doen we door supersnelle service, altijd persoonlijk advies en de vergelijking van 50+ hypotheken. Wil jij weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Maak dan nu een vlijblijvende afspraak met één van onze adviseurs.
Maak een afspraak