1. Jouw openingsbod
Je begint met een mooi openingsbod uitbrengen. Bereken eerst online je maximale hypotheek zodat je precies weet hoeveel je kunt lenen en dus kunt bieden.
Je hebt bij het bieden twee mogelijkheden:
1. Bieden zonder voorbehoud van financiering
Wanneer jij een bod op een huis doet zonder voorbehoud van financiering dan zal de verkoper eerder geneigd zijn om voor jou te kiezen. Je kunt dan namelijk niet meer onder de verkoop uit, omdat je zekerheid hebt gegeven dat je het huis kunt financieren. Wil je er alsnog onderuit? Dan betaal je de verkoper een boete (meestal 10 procent van de koopsom). Overweeg deze optie daarom goed en bekijk jouw financiële situatie eventueel met de hypotheekadviseur.
Met een drukke woningmarkt zal de koper de financiering onder voorbehoud eerder achterwege laten, zodat de verkoper het bod eerder accepteert. Dat moet dan wel nadrukkelijk worden doorgestreept in het koopcontract. Sinds januari 2018 moet naast voorbehoud van financiering ook voorbehoud van bouwkundige keuring standaard worden opgenomen in het koopcontract.
2. Bieden met voorbehoud van financiering
Wanneer je als koper een bod doet met voorbehoud van financiering kun je nog van de koop afzien. Voor de koper is dit fijn, zij hebben dan een poosje de tijd gehad om het huis te mogen kopen. Voor de verkoper is het wat minder fijn. Het is onzekerder als de koper nog onder de koop uit kan komen.
2. De onderhandelingen
De onderhandelingen kunnen beginnen als jij een tegenbod heb gekregen van de verkopende partij. De verkopende partij kan kiezen voor verschillende methodes.
Een onderhandeling tegelijk
De verkoopmakelaar kan er in overleg met de verkoper voor kiezen om niet te reageren op een andere bieder tot de onderhandeling met de eerste bieder is beëindigd.
Meerdere onderhandelingen tegelijk
De verkoopmakelaar mag officieel met meerdere bieders tegelijk onderhandelen. Als een bod van een andere partij beter is dan dat van jou dan word jou gevraagd om een eindbod te doen.
Inschrijvingsprocedure
Soms zijn er zoveel partijen die een goed bod uitbrengen dat het moeilijk te bepalen is met wie de verkoper de onderhandelingen wilt aangaan. De verkoper kan dan een inschrijvingsprocedure starten. Iedereen mag dan een bod neerleggen. Degene met de beste voorwaarden of het hoogste bod krijgt dan de kans om in onderhandeling te gaan.
3. Bod geaccepteerd?
Als jouw bod geaccepteerd is kun je het voorlopige koopcontract tekenen. Na het tekenen van de koopakte heb jij wettelijk nog drie dagen bedenktijd. Daarna kun je alleen nog onder de overeenkomst uit als je beroep doet op ontbindende voorwaarden zoals het voorbehoud op financiering of voorbehoud van bouwtechnische keuring.
4. Regel je hypotheek
Het is nu tijd om je hypotheek te regelen. Dit doe je samen met één van onze een hypotheekadviseur doen. Bij Hypotheek24 regel je je hypotheek online. Je kunt chatten, WhatsAppen of bellen met jouw persoonlijke hypotheekcoach. Zorg er in ieder geval voor dat je je documenten zo snel mogelijk verzameld. Dan is jouw hypotheek in een mum van tijd rond!