Vragen? Bel ons: 020 26 11 666 Nu geopend (tot 17:00)

Zo zorg jij dat je het beste bod uitbrengt

Tips bij bieden op een woning

Plan een gratis afspraak
Gratis kennismakingsgesprek
Meer dan 10000 tevreden
klanten!

Bieden op een woning

Oh wat is het spannend! Je gaat een bod uit brengen op een koopwoning. Je wilt natuurlijk een goed bod uitbrengen en je kans zo groot mogelijk maken dat je bod geaccepteerd wordt. Hoe breng je het beste bod uit?

Hoeveel kan jij lenen?

Een belangrijke eerste stap voordat je een bod uitbrengt is het berekenen van je maximale hypotheek. Je moet natuurlijk niet meer bieden dan je maximaal kan lenen. Wees zeker over jouw financieringsmogelijkheden en laat dat blijken tijdens het onderhandelen. Zekerheid kan je verkrijgen door een adviesgesprek in te plannen met een van de hypotheekexperts van Hypotheek24.nl.

Zelf onderhandelen of met behulp van een makelaar?

Een bod uitbrengen kan je prima zelf. Maar een makelaar heeft meer ervaring met onderhandelen en het kan handig zijn om een makelaar in te schakelen om jou bij te staan.

Hoe bepaal je de juiste prijs?

Bij iedere koopwoning staat een vraagprijs, maar je bent vrij om een ander bod uit te brengen. In zo’n geval zal je zelf een andere prijs moeten bepalen. De waarde van een woning wordt doorgaans bepaald met behulp van een taxatierapport. Wat je ook kan helpen is de aankoopprijs opzoeken in het Kadaster en de woningprijzen in de buurt bekijken.

Wat is jouw maximale bod?

Bepaal vooraf wat je maximale prijs is. Je kan natuurlijk niet meer bieden dan je maximale hypotheek en het moet een geschikt bod zijn. Een geschikt bod hangt van verschillende factoren af, zijn er veel andere kopers, staat de woning al lang te koop en is de bouwkundige keuring goed uitgevallen? Bied nooit meer dan je hebt en maak duidelijk of je bod een eindbod is of dat er nog onderhandeld kan worden.

Waar kan je over onderhandelen?

Je kan natuurlijk onderhandelen over de prijs, maar er zijn nog veel meer punten waarover je kan onderhandelen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Overdrachtsdatum;
  • Ontbindende voorwaarden: mocht een van de voorwaarden in gaan dan kan de koop alsnog ontbonden worden, zoals voorbehoud van financiering, NHG, bouwkundige keuring, starterslening;
  • Roerende zaken die je kan overnemen: wat neemt koper mee en wat niet, bijvoorbeeld de gordijnen;
  • Andere voorwaarden: je koopt het huis onder bepaalde voorwaarden, bijvoorbeeld het herstel van iets dat kapot is.
Mochten er andere voorwaarden zijn die jij wilt op laten nemen in de koopovereenkomst, dan is dat zeker mogelijk. Zolang de verkopers en jij het er eens worden.

Hoe communiceer je met de verkopende partij?

Vaak communiceer je met de verkopers via e-mail of telefoon. Kies een vorm waar jij je prettig bij voelt. Communiceren via de e-mail heeft als voordeel dat je goed over je antwoord kunt nadenken en alles puntsgewijs kunt opschrijven. Anderzijds kan je niet direct schakelen met de verkopers zoals dat bij telefonisch onderhandelen. Telefonisch onderhandelen heeft als nadeel dat de verkopende partij een veel beter beeld van jou, ze hebben meer inzicht in hoe graag jij het huis wilt kopen. Stuur bij een telefonische onderhandeling je bod en de bijbehorende voorwaarden altijd nog op, hierdoor staat alles zwart op wit.

Hoe stel je je op?

Een belangrijk onderdeel van het bieden op een huis is je eigen opstelling. Zorg er voor dat je zakelijk blijft. Wees stellig en doe alsof je bod het laatste bod is. Zakelijk betekent niet dat je je kil hoeft op te stellen. Wees ook vriendelijk! De verkopers moeten jou de koop wel gunnen, zij bepalen uiteindelijk met wie ze in zee gaan en aan wie ze de woning verkopen.

Laat ook zo min mogelijk blijken hoe enthousiast je bent over de woning, dat brengt je onderhandelingspositie namelijk niet ten goede. Maak duidelijk dat je meerdere huizen op het oog hebt, ook als dat niet het geval is. Je kan de makelaar vragen of er nog meer soortgelijke woningen te koop staan en als je andere huizen op het oog hebt, blijf vaag over welke woningen het precies zijn. Noem bijvoorbeeld wel de buurt maar niet de straat.

Je hebt je bod uitgebracht, wat nu?

Als je je bod hebt uitgebracht, kan het wachten beginnen. Wees geduldig en wacht op reactie van verkopers. Zij kunnen je bod accepteren of met een tegenbod komen. Reageer niet te snel op het tegenbod van de verkopende partij, hoe graag je het huis ook wilt want dat kan je onderhandelingspositie verslechteren.

Wat doe je als er een tegenbod komt?

Als jij een bod doet, kan je een tegenbod verwachten. Blijf rustig en luister goed wat er gezegd wordt zodat je weet wat er onder het tegenbod valt. Probeer tussen de regels door te lezen en vraag om een schriftelijke bevestiging van het tegenbod. Laat je niet van de wijs brengen door de makelaar, die weet dingen namelijk goed te verwoorden en kan de druk opvoeren door te doen alsof er al een ander bod is uitgebracht. Dit hoeft niet waar te zijn en kan onderdeel zijn van de verkooptactiek.

Wat zijn onderhandelingspunten voor jou?

Bedenk welke punten voor jou niet heilig zijn en op basis waarvan jij wilt onderhandelen. Misschien is eerder passeren geen probleem voor jou of ben jij bereid om die kapotte kraan op de koop toe te nemen.

Moet je verder kijken dan je woning?

Je toekomstige huis staat niet op zichzelf, het staat in een buurt en in een plaats. Het is dus goed om het bestemmingsplan op te vragen bij de gemeente zodat je weet wat er in de toekomst gaat gebeuren in jouw buurt.

Wat is nog meer belangrijk om te weten?

Je hebt een wettelijke bedenktijd van drie dagen, ongeacht wat is afgesproken in het koopcontract. Je kan dus altijd binnen drie dagen de koop verbreken zonder opgaaf van reden.

De verkoper beslist uiteindelijk wie het huis koopt. Ook goed om te weten is dat een mondelinge overeenkomst niet bindend is en dat beide partijen het koopcontract moeten ondertekenen.

Let op

In een krappe of ruime kopersmarkt kunnen andere regels gelden en hoeven niet alle tips van toepassing te zijn.