Zo voorkom je de meest gemaakte fouten
Een prachtige keuken, een grote tuin en genoeg slaapkamers. Je hebt jouw ideale woning gevonden. Je wilt dan ook dat het zo snel mogelijk van jou is. Maar handel niet te snel en voorkom de volgende 9 valkuilen.
1. Kopen zonder bouwkundige keuring
Een bouwkundige keuring brengt de staat van het onderhoud van het huis in kaart. Je weet waar je aan toe bent als je het huis koopt en je kan de uitkomst van de keuring meenemen in de onderhandelingen. Je wilt namelijk niet dat er bijvoorbeeld achterstallig onderhoud naar voren komt als je al in het huis woont. Het is dus aan te raden om een bouwkundige keuring uit te laten voeren voordat je het huis koopt.
2. Een appartement kopen met een inactieve VvE
Een Vereniging van Eigenaren (VvE) behartigt de belangen van alle eigenaren in een appartementencomplex en zorgt voor het onderhoud van de gemeenschappelijke onderdelen van het gebouw. Als de VvE inactief is, is vaak niet duidelijk wat de staat van het onderhoud van het gebouw is. Het kan zijn dat er achterstallig onderhoud is, waarvoor je samen met de andere eigenaren een aanzienlijk bedrag moet betalen als je eenmaal in het appartement woont. Zorg er dus voor dat de VvE actief is voordat je het appartement koopt.
3. Kopen zonder ontbindende voorwaarden
Ontbindende voorwaarden laat je opnemen in het koopcontract. Ze zorgen ervoor dat je onder bepaalde voorwaarden nog onder de koop uit kunt. Je spreekt bijvoorbeeld af dat de hypotheek voor een bepaalde datum rond moet zijn of dat als je geen NHG kunt krijgen, je de koop kunt ontbinden. Zonder ontbindende voorwaarden moet je 10% van de koopsom betalen als de koop niet door gaat. Pas dus goed op jezelf en laat ontbindende voorwaarden opnemen in het koopcontract.
4. Niet al je inkomensonderdelen kunnen meegenomen worden
Op je werkgeversverklaring kunnen verschillende inkomensonderdelen opgenomen worden. Alleen niet al deze onderdelen kunnen een op een worden meegenomen voor je hypotheekaanvraag. Denk bijvoorbeeld aan het flexbudget en levensloopregeling. Je maximale hypotheek kan hierdoor lager uitvallen dan je gedacht had. Voorkom dit en neem contact met ons op over de inkomensonderdelen die op je werkgeversverklaring staan.
5. Je tijdelijke contract loopt binnen een maand af
Met een tijdelijk contract kan je een hypotheek krijgen, mits uit de intentieverklaring blijkt dat je na het huidige tijdelijke contract een vast dienstverband krijgt. De intentieverklaring is echter niet bindend. Loopt je tijdelijke contract binnen een maand af tijdens je hypotheekaanvraag en je krijgt weer een tijdelijk contract, dan kan de hypotheek niet verstrekt worden.
6. De erfpacht is gevestigd voor 1992 en loopt binnen vijftien jaar af
Als de erfpacht gevestigd is voor 1992 en de resterende duur van erfpacht is minder dan 15 jaar, dan mag de nieuwe hypotheek twee keer de resterende periode zijn qua looptijd. Stel dat je nog twaalf jaar hebt tot einddatum van de erfpacht, dan is de maximale looptijd van je hypotheek 24 jaar. Als de looptijd van de hypotheek korter is dan 30 jaar, kan je minder lenen waardoor je maximale hypotheek lager wordt. Daarnaast worden je maandlasten hoger doordat de hypotheek sneller wordt afgelost.
Let op: dit geldt niet voor eeuwigdurende erfpacht.
7. Je hebt flink overboden
Je wilt het huis zo graag hebben dat je veel meer hebt geboden dan de vraagprijs en je bod is geaccepteerd. Hierdoor ligt de koopsom een stuk hoger dan de vraagprijs. De taxatie van de woning valt echter een stuk lager uit waardoor je maximale hypotheek 100% van de marktwaarde is en niet van de koopsom. Je komt geld te kort om het huis te financieren want je hebt niet voldoende spaargeld om het gat te dichten. Hierdoor kan de koop niet doorgaan. Bied dus nooit meer dan je aan spaargeld hebt.
8. Je bezichtigt het huis niet vaak genoeg
Tijdens de bezichtiging ben je helemaal verkocht, je brengt meteen een bod uit en je bod wordt nog geaccepteerd ook. Maar het huis is een stuk mooier in je herinnering dan het in werkelijkheid is. Je hebt een bod uitgebracht zonder echt goed naar de woning te kijken. Dit kan je voorkomen door de woning vaker te bezichtigen en de tijd te nemen voor iedere bezichtiging.
9. Je laat eisen varen
Je bent verliefd geworden op het huis waardoor je vooraf gesteld eisen laat varen. Het huis heeft bijvoorbeeld een slaapkamer te weinig, het is erg gehorig en het ligt ver van je werk. Bedenk je goed of het huis echt geschikt is voor jou en wat je plannen zijn de komende jaren zodat je straks geen spijt hebt van je aankoop.