Vragen? Plan een gesprek in Met een hypotheekadviseur

Eigen middelen | Hypotheek24.nl

Gebruik jij spaargeld, een schenking
of een lening voor financiering van je hypotheek?

Plan gratis een oriëntatiegesprek
Hypotheek berekenen
Meer dan 10000 tevreden
klanten!

Wat zijn eigen middelen?

Veel hypotheken worden deels gefinancierd met eigen middelen. Eigen middelen zijn gelden waar je zelf, vrij over kan beschikken zonder dat er lasten of plichten uit voortvloeien. Je kan hierbij denken aan de volgende middelen:

  • Schenking;
  • Spaargeld;
  • Erfenis
  • Overwaarde van je oude woning.

Als je eigen middelen inbrengt om de financiering van je hypotheek rond te krijgen, dan wil de geldverstrekker graag weten waar het geld vandaan komt. Dit wordt ook wel het aantonen van eigen middelen genoemd.

Hoeveel eigen middelen moet je aantonen?

Je kan in de financieringsopzet zien hoeveel eigen middelen je moet aantonen voor de financiering van je hypotheek. De financieringsopzet kan je downloaden vanuit je persoonlijke dossier, als je de hypotheekofferte hebt ontvangen.

Naast de eigen middelen die je nodig hebt voor je aankoop, moet je in de volgende situaties extra eigen middelen aantonen:

  • Dubbele woonlasten voor als je tijdelijk 2 woningen in bezit hebt;
  • Je moet een krediet aflossen omdat de lasten van het krediet niet naast de hypotheek passen.
  • Je hebt een verkoopverlies bij je huidige woning

Vraag je hypotheekcoach hoeveel eigen middelen jij in totaal nodig hebt!

Hoe kan je eigen middelen aantonen?

Je toont eigen middelen aan door het saldo van je bankrekening aan te tonen. Dit kan je doen met een bankafschrift of een printscreen van je internetbankieren. Er moet hierop minimaal zichtbaar zijn: 

  • Je naam;
  • Je rekeningnummer;
  • Voldoende saldo,
  • Recente datum inclusief jaartal

Staan de volledige eigen middelen nog niet op je rekening, omdat deze bijvoorbeeld uit een schenking, lening of uit de overwaarde van je huidige woning komen? Lees dan hieronder verder hoe je dit kan aantonen. 

Sommige geldverstrekkers willen naast het saldo van je rekening, ook de herkomst van je eigen middelen zien. In deze tabel zie je per geldverstrekker het beleid staan.  

GeldverstrekkerBenodigd
ABN AmroSaldo voldoende. Bij een aanvraag zonder NHG is dit pas benodigd bij een bedrag vanaf 10.000 euro. 
AegonSaldo voldoende
AllianzBij minder dan 15.000 euro aan eigen middelen is een saldo voldoende. Bij meer dan 15.000 euro aan eigen middelen is het aantonen van de herkomst van de afgelopen 3 maanden verplicht. 
ArgentaBij minder dan 10.000 euro aan eigen middelen is een saldo voldoende. Bij meer dan 10.000 euro aan eigen middelen is het aantonen van de herkomst van de afgelopen 3 maanden verplicht.
a.s.r.Bij minder dan 15.000 euro aan eigen middelen is een saldo voldoende, tenzij het saldo van je rekening meer dan 15.000 euro bedraagt. Bij meer dan 15.000 euro aan eigen middelen is het aantonen van de herkomst van de afgelopen 6 maanden verplicht
Attens HypothekenSaldo voldoende
BijbouweBij minder dan 25.000 euro aan eigen middelen is een saldo voldoende. Bij meer dan 25.000 euro aan eigen middelen is het aantonen van de herkomst van de afgelopen 3 maanden verplicht.
BLG WonenSaldo voldoende
Centraal BeheerBij een aanvraag met NHG is het aantonen van saldo en herkomst van de afgelopen 3 maanden verplicht. Bij een aanvraag zonder NHG hoef je de herkomst alleen boven de 15.000 euro aan te tonen. 
FloriusSaldo voldoende. Bij een aanvraag zonder NHG is dit pas benodigd bij een bedrag vanaf 10.000 euro. 
Hypotrust Comfort & Comfort ProfijtBij een aanvraag met NHG is het aantonen van saldo voldoende. Bij een aanvraag zonder NHG hoef je, naast het saldo, de herkomst alleen boven de 10.000 euro aan te tonen. 
Hypotrust Elan PlusBij minder dan 10.000 euro aan eigen middelen is een saldo voldoende. Bij meer dan 10.000 euro aan eigen middelen is het aantonen van de herkomst van de afgelopen 3 maanden verplicht.
Hypotrust Goede StartBij minder dan 10.000 euro aan eigen middelen is een saldo voldoende. Bij meer dan 10.000 euro aan eigen middelen is het aantonen van de herkomst van de afgelopen 3 maanden verplicht
Hypotrust Woon BewustBij minder dan 10.000 euro aan eigen middelen is een saldo voldoende. Bij meer dan 10.000 euro aan eigen middelen is het aantonen van de herkomst van de afgelopen 3 maanden verplicht
INGSaldo voldoende
IQWOONBij minder dan 15.000 euro aan eigen middelen is een saldo voldoende. Bij meer dan 15.000 euro aan eigen middelen is het aantonen van de herkomst van de afgelopen 3 maanden verplicht.
LloydsHet aantonen van een saldo en de herkomst van de afgelopen 3 maanden is verplicht.
Merius HypothekenSaldo voldoende
MoneyouSaldo voldoende. Bij een aanvraag zonder NHG is dit pas benodigd bij een bedrag vanaf 10.000 euro. 
Munt HypothekenSaldo voldoende
Nationale NederlandenSaldo voldoende
NIBC DirectSaldo voldoende
ObvionSaldo voldoende
ReaalHet aantonen van een saldo en de herkomst van de afgelopen 3 maanden is verplicht.
Syntrus AchmeaSaldo voldoende
Tulp HypothekenBij minder dan 25.000 euro aan eigen middelen is een saldo voldoende. Bij meer dan 25.000 euro aan eigen middelen is het aantonen van de herkomst van de afgelopen 3 maanden verplicht.
Venn HypothekenSaldo voldoende
WoonnuHet aantonen van een saldo en de herkomst van de afgelopen 3 maanden is verplicht.

Let op: in geval van twijfel kunnen alle geldverstrekkers ten alle tijde de herkomst opvragen van je eigen middelen.

Hoe toon ik de herkomst van mijn eigen middelen aan?

In het geval je de herkomst van je eigen middelen moet aantonen, is de manier hoe je dit moet doen afhankelijk waarvan de eigen middelen vandaan komen. Hier lees je per situatie hoe je dit doet:

Heb je je eigen middelen de afgelopen jaren bij elkaar gespaard?

In dat geval moet je naast een actueel saldo van je rekening, ook de bij- en afschrijvingen van de afgelopen 3 maanden uploaden. Heb je bijschrijvingen van hoger dan 1.000 euro op je rekening staan? Zorg dan dat je hiervan de herkomst aantoont. Dit kan je doen door een afschrift van de tegenrekening te uploaden. Is de herkomst van de bijschrijving een schenking, lening of overwaarde van je oude woning? Lees dan verder wat je nog extra moet aanleveren. Is de bijschrijving een contante storting van 1.000 euro of meer? Stel dan zelf een verklaring op wat de herkomst van deze storting is. 

Heb je een schenking of een lening ontvangen?

De grote bedragen op je rekeningafschrift kunnen ook afkomstig zijn van een schenking of een lening. Het is belangrijk om te laten zien hoe je aan dit geld gekomen bent. Je moet hiervoor niet alleen het rekeningafschrift uploaden maar ook een schenkings- of leningsovereenkomst. Daarnaast moet in beide gevallen ook het ID-bewijs van de schenkers of leners bijgevoegd worden.

Neem je overwaarde mee vanuit je oude woning?

Overwaarde ontstaat als de verkoopprijs hoger is dan de eigenwoningschuld. Je hebt met overwaarde te maken als je vorige woning een koopwoning was die je met overwaarde hebt verkocht. Je kan deze overwaarde meenemen bij de financiering van je nieuwe woning. Hoe je dit moet aantonen, hangt af van de situatie:

1) Je oude woning is al verkocht en de overdracht heeft al plaatsgevonden

  • Een rekeningafschrift dat voldoet aan bovenstaande voorwaarden;
  • Nota van afrekening.

De nota van afrekening heb je gekregen van de notaris op het moment dat je je oude woning verkocht. 

2) Je oude woning is verkocht, maar de overdracht heeft nog niet plaatsgevonden

  • Verkoopovereenkomst waaruit blijkt dat je de woning verkoopt voordat je de nieuwe woning aankoopt;
  • Aanvullende verklaring waaruit blijkt dat de ontbindende voorwaarden van de verkoop verstreken zijn;
  • Recent overzicht van de schuldrest van je huidige hypotheek.

Heb je je huidige woning al verkocht, maar vindt de overdracht pas plaats nadat je je nieuwe woning hebt aangekocht? Of staat je huidige woning nog te koop? In dat geval heb je op het moment van overdracht de overwaarde nog niet ontvangen en kan je dit dus niet gebruiken als eigen middelen. Een manier om dit wel te kunnen doen, is een overbruggingshypotheek. Hier lees je precies hoe dit werkt. 

Let op: breng je de overwaarde niet in bij de financiering van je nieuwe hypotheek? Dan heeft dat gevolgen voor de hypotheekrenteaftrek. Op de website van de Belastingdienst kan je hier meer over lezen.

Hoeveel eigen middelen heb ik nodig voor het kopen van een huis?

Hoeveel eigen middelen je moet inbrengen is afhankelijk van hoeveel je kan lenen op basis van je inkomen en de marktwaarde van de woning. Via onze rekentool kan je supersnel een persoonlijke berekening maken en zie je hoeveel eigen middelen jij nodig hebt voor de aankoop van de woning.

Hulp nodig?

Je kunt bij ons je hypotheek regelen met het hypotheekadvies van nu! Maak eerst een vrijblijvende belafspraak met één van onze hypotheekadviseurs. In deze afspraak krijg je inzicht in je financiële mogelijkheden, maandelijkse hypotheeklasten en weet je aan het eind of je de woning kunt betalen.